terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

terug

2017 02 03 Over reizen door het lichaam en drollen lezen
Binnen het programma van de detox, georganiseerd door mijn yoga-juf, kon je je laten masseren door een masseuse in opleiding. Een spannende reis door het lichaam. Haar handen volgend kom ik op plekjes waar ik niet eerder geweest ben. De onverwachte afwisseling van een bijna strelende aanraking tot forse druk via haar ellebogen, scherpt mijn aandacht. Mijn altijd maar overactieve hoofd wordt langzaam uitperst. Als ik erna via het strand en de Vroongronden heerlijk loom en ontspannen terug naar huis loop, ga ik de wereld zo open tegemoet dat ik alles opmerk. Iedere geur, elk geluidje, alsof er in mij een grote schoonmaak heeft gewoed en er weer ruimte is voor nieuwe indrukken. Alle zintuigen op scherp.
Ook waren er twee avonden waarop we behalve een gezamenlijke yoga-les ook werden voorgelicht door een voedingsdeskundige.
Hoe belangrijk de zuur/basisch verhouding is. Hoe een verzuurd lichaam sneller ziek is, verstard en minder bewegelijk, ook van geest. Hoe ouder je bent, hoe meer gif er in ons lichaam is opgeslagen. Dat geldt ook voor de dieren die je eet. Hoe hoger in de voedselketen hoe meer gif, dus beter is kleine vissen te eten en schaaldieren of dieren die veel bewogen hebben in hun leven zoals wild (zij bevatten ook nog eens meer ijzer dan dieren die in hokken worden vetgemest) Bovendien krijgen de voor consumptie geproduceerde beesten vaak groeihormonen toegediend, die wij dan ook weer binnen krijgen, net als de hormonen die in ons drinkwater terecht zijn gekomen door de urine van de de-pil-slikkende-vrouwen.
Wat je eet zou voor 75 % uit groente en fruit moeten bestaan en belangrijk is bij elke maaltijd een balans te vinden tussen basisch en zuur. Op smaak maken met kruiden i.p.v. zout en scherpe specerijen. Zoveel mogelijk onbewerkte en verse producten, geen suiker, e-middelen etc. Sigaretten, koffie, alcohol en stress zijn bekende boosdoeners. Daarnaast veel drinken, water en kruidenthee. Goed voor jezelf zorgen. Na iedere maaltijd even rust nemen en niet onmiddellijk weer snel aan de slag. Het gebit schoonhouden, de huid borstelen en af en toe een luchtbad nemen, zelfs ’s winters. Veel bewegen, vooral in de buitenlucht. Want je ontgift jezelf niet alleen door de nieren, lever en darmen, maar ook via de huid en ademhaling.
Hoe het met je gesteld is, kun je heel gemakkelijk aflezen in de wc-pot. Praktische informatie, waar de meeste huisartsen niet over praten. Een gezonde drol is sigaarvormig en ook ongeveer van dat formaat, mooi middelbruin en zakt onmiddellijk in de diepte. Plakpoep duidt op een slechte vetvertering. Problemen met eiwit leidt tot stinkende winderigheid en van koolhydraatverteringsmoeilijkheden krijg je een rommelige en soms pijnlijke buik na het eten. Met die door bestraling beschadigde darmen van mij heb ik regelmatig van dat alles last. Bovendien vaak krampen, diarree of juist drijfkeutels en meestal lichtgeel van kleur. Volgens de internist is er bij mij niets meer aan te doen en wordt het naarmate ik ouder word, alleen maar erger en zal ik op den duur medicijnen tegen de vaak voorkomende diarree en voedingssupplementen moeten gaan slikken. In de tweede avond kwam ook naar voren, dat de beste overlevingsstrategie het aanpassingsvermogen is. Door meer bewust te zijn van wat goed voor me is, probeer ik het wat langer vol te houden.
Wat je lichaam niet lukt op te ruimen komt terug in de vorm van ziekte. Na 30 dagen is het lichaam gewend aan een ander voedingspatroon. Maar pas na 100 dagen is het echt merkbaar, omdat na die tijd bijna alle cellen in je lijf vernieuwd zijn. Maar eigenlijk leef ik al jaren volgens Lennekes adviezen op een enkel biertje of koekje na en kies ik af en toe bewust voor minder vezelrijk om de darmen weer wat rust te geven. Dat is wat ik het meest van de detox heb opgestoken, naar je lijf luisteren en goed je drollen lezen.